Zindelijk worden

0
96072

Ben je de luiers zat en wil je graag dat je kind zindelijk wordt? Benieuwd vanaf welke leeftijd je met zindelijkheidstraining kunt beginnen? We helpen jou en je peuter graag op weg met deze zindelijkheidstips en informatie.

 

Wanneer is je kind eraan toe zindelijk te worden?
De meeste kinderen worden overdag zindelijk voordat ze vier jaar oud zijn. Vanaf zes jaar zijn veel kinderen ook ‘s nachts droog. Meisjes zijn vaak wat eerder zindelijk dan jongetjes. Daarnaast heeft ieder kind zijn eigen tempo.

Men gaat er meestal vanuit dat je kind pas zindelijk kan worden als hij er emotioneel en lichamelijk aan toe is. Vaak is dit na de leeftijd van twee jaar, soms al iets eerder. Je kind krijgt dan steeds beter een bewuste beheersing over blaas en darm. Een goede controle over zijn sluitspieren maakt het mogelijk plas en poep op te houden totdat hij op het potje kan zitten of naar de wc kan. Deze ontwikkeling verloopt bij ieder kind in een ander tempo.

Dat je kind aan zindelijkheidstraining toe is, merk je doordat je kind het bijvoorbeeld interessant vindt op het potje of toilet met brilverkleiner te zitten. Vaak geeft je kind het ook ineens zelf aan als hij geplast of gepoept heeft. Dat zijn luier vaker droog blijft, is ook een signaal.

Tips zindelijkheidstraining

 • Neem je kind vanaf dat hij circa 1 tot 1,5 jaar is, mee als je naar het toilet gaat en laat hem doortrekken. Zet alvast een potje naast het toilet of in de woonkamer en maak je kind nieuwsgierig.
 • Start met de zindelijkheidstraining zodra je kind eraan toe lijkt te zijn, meestal vanaf circa 2 jaar, soms iets eerder.
 • Als je vermoedt dat je kind er klaar voor is, kun je starten met hem regelmatig op het potje te zetten. Het kan helpen om tegelijkertijd de kraan open te zetten. Leidt je kind af als hij geen zin heeft op het potje te blijven zitten, maar overdrijf en dwing niet. Het moet leuk blijven.
 • Ontdek wanneer je kind meestal zijn behoefte doet en zet hem op die tijden op het potje, bijvoorbeeld na het eten. Let ook goed op de signalen van je kind. Na een tijdje zal je kind ook zelf aangeven wanneer hij naar de wc moet.
 • Beloon je kind op de momenten dat er een plasje of poepje gedaan is, bijvoorbeeld met een sticker.
 • Is de luier droog bij het verschonen? Zet je kind dan nog even op het potje.
 • Laat thuis de luier steeds vaker af. Gaat dat goed dan kun je ook steeds langere uitstapjes maken zonder luier en je kind bij thuiskomst op het potje zetten.
 • Laat je kind bij mooi weer in de zomer, buiten in blote billen lopen.
 • Vervang luiers door luierbroekjes en rompers door onderbroekjes (en hemdjes). Deze kan je kind makkelijk zelf aan- en uitdoen.
 • Maak er geen probleem van als je kind een ongelukje heeft.
 • ‘s Nachts zindelijk worden duurt meestal wat langer. Je kunt je kind hierbij helpen door hem ‘s avonds laat nog even op het potje of toilet te laten plassen.
Zindelijk maken is kinderspel
De meningen over het starten met zindelijkheidstraining zijn verdeeld. Debby Mendelsohn beschrijft in haar boek ‘Zindelijk maken is kinderspel’ dat je veel eerder kunt starten met zindelijkheidstraining dan tegenwoordig gebruikelijk is. Het proberen waard als je snel van de luiers af wilt.

Ingrijpende gebeurtenissen en zindelijkheid
Ingrijpende gebeurtenissen, zoals een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje kunnen een reden zijn om nog even te wachten met de zindelijkheidstraining. Ook kunnen kinderen die al zindelijk zijn, door spannende gebeurtenissen weer tijdelijk moeite hebben hun plas op te houden.

Boekentips zindelijk worden
Zindelijk in een week – Gina Ford
Zindelijk maken is kinderspel – Debby Mendelsohn
Tips voorleesboeken zindelijk worden
Potje! – Mylo Freeman
Op Het Potje / Meisje – Alona Frankel
Op Het Potje / Jongen – Alona Frankel

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here