zwangerschap

Als je zwanger bent, wil je waarschijnlijk graag alles over de zwangerschap weten! Hoelang bijvoorbeeld de langste zwangerschap duurde en wanneer de meeste baby’s worden geboren. En wist jij al wat het Couvade Syndroom is? We zetten hier 17 opmerkelijke feiten voor je op een rijtje.

 

1. Meer baby’s in de zomer geboren
In Nederland worden gemiddeld per dag ongeveer 465 kinderen geboren. Op een werkdag worden er meer kinderen geboren dan in het weekend. In de zomer worden er meer kinderen geboren dan in de winter en in jaren dat het economisch goed gaat is het geboortecijfer hoger dan in perioden waarin men weinig vertrouwen in de toekomst heeft.

2. De langste zwangerschap ooit duurde een jaar en 10 dagen.
Zwangerschappen duren normaal gesproken gemiddeld 280 dagen, maar Beulah Hunter uit Los Angeles beviel in 1945 na 375 dagen zwangerschap van Penny Diana Hunter, haar gezonde dochter.

3. Schijnzwangerschap: ook mannen kunnen last hebben van zwangerschapsklachten
‘Wat een aanstellers’ denk je misschien. Maar mannen kunnen echt net zo veel last krijgen van zwangerschapsklachten als hun vrouw. Ze voelen zich misselijk, hebben last van groeiende borsten en stemmingswisselingen terwijl er geen baby in hun buik groeit. De oorzaak is onduidelijk, maar er is wel een naam voor bedacht: het Couvade Syndroom.

4. Een zwangerschap duurt eigenlijk minstens vijftig weken
Dat een zwangerschap veertig weken duurt, weet je inmiddels waarschijnlijk wel. Voor sommige mensen al verwarrend, aangezien negen maanden een bekender begrip is. En het onlogisch lijkt te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De eisprong (en bevruchting) vindt immers pas na een week of twee plaats, uitgaande van een gemiddelde cyclus van 28 dagen. Dat de zwangerschap minstens vijftig weken duurt, maakt de verwarring compleet. Maar de verklaring is gelukkig makkelijk te begrijpen. Als de zaad- en eicellen met alle erfelijke eigenschappen rijpen, heeft je leefstijl en voeding al invloed op je mogelijke toekomstige kind. Gezond zwanger zijn begint dus minstens 10 weken eerder. En dat verklaart het eigenlijk vijftig weken zwanger zijn.

5. Embryo’s moeten eerst slagen voor een examen
Wetenschappers hebben aangetoond dat alleen kwalitatief hoge embryo’s een chemisch stofje afgeven dat het baarmoederslijmvlies voorbereidt voor de innesteling. Het verstoorde chemische signaal van embryo’s die niet van hoge kwaliteit zijn zorgt ervoor dat de kans op innesteling gering is.

6. Baby’s proeven in de baarmoeder het eten van hun moeder
Uit onderzoek blijkt dat de voorliefde voor bepaalde smaken al voor je geboorte ontstaat. Je smaakvoorkeuren worden namelijk beïnvloed door de eetgewoonten van je moeder tijdens de zwangerschap. Lees ook: Smaakvoorkeuren ontstaan voor de geboorte

7. De duur van de zwangerschap verschilt soms van nature wel 37 dagen
De lengte van een zwangerschap varieert van nature sterk: tot wel vijf weken. Het verschil wordt niet (alleen) veroorzaakt door het niet altijd even goed kunnen vaststellen van de conceptiedatum. Embryo’s die er wat langer over doen om zich in te nestelen, blijven langer in de baarmoeder. Ook de leeftijd van de vrouw speelt een rol. De zwangerschap duurt bij oudere vrouwen meestal iets langer. Daarnaast heeft het geboortegewicht van de moeder ook invloed op de lengte van haar zwangerschap. Men denkt dat je per 100 gram extra geboortegewicht een dag bij de lengte van de zwangerschap kan optellen. Tenslotte zegt de duur van een eerdere zwangerschap ook iets over de mogelijke lengte van je volgende zwangerschap. Was je eerder meer dan 40 weken zwanger dan is de kans de volgende keer groter dat dit weer gebeurt.

8. De meeste tweelingen worden geboren in Centraal-Afrika
Gemiddeld zo’n 27.9 tweelingen per 1000 geboortes. Sommige mensen beweren dat het komt door de zoete aardappelen die daar worden gegeten. Er is alleen geen bewijs voor.

9. Je voeten groeien na een eerste zwangerschap
Na een eerste zwangerschap kunnen de voeten van vrouwen veranderen. Bij ruim de helft worden ze breder en soms wel tot tien millimeter langer. Gelukkig heeft een eventuele volgende zwangerschap niet dit effect.

10. Moeders van een zoon hebben mannelijk DNA in hun brein
Ben je moeder van een zoon? Dan heb je ook mannelijk DNA in je brein. Men vermoedt dat dit DNA er tijdens de zwangerschap terecht is gekomen. Het eventuele effect op je gezondheid is nog niet bekend.

11. Moeilijke tijden verhogen de kans op een meisje
Steeds meer onderzoek doet vermoeden dat er al in de baarmoeder een natuurlijke selectie plaatsvindt. In moeilijke tijden worden meer meisjes verwekt dan jongens. Daarnaast hebben vrouwen in barre tijden een grotere kans op een miskraam als ze zwanger zijn van een jongen. De reden is onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de afname van de hoeveelheid testosteron van mannen in zware tijden. Zaadcellen die een Y-chromosoom (jongen) met zich meedragen zijn daardoor zwakker, zo denkt men.

12. Muziek doet vrouwen meer als ze zwanger zijn
Vrouwen blijken een duidelijkere mening over muziek te hebben als ze zwanger zijn. Muziek heeft dan bovendien meer invloed op hun fysieke gesteldheid, zoals hun bloeddruk. De reden is niet helemaal duidelijk, al bestaat het vermoeden dat de baby in hun buik zijn muziekbeleving ontwikkelt door de fysieke reactie van zijn moeder op muziek.

13. Pica: zin in krijt, zand of grond
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap ineens een onbedwingbare behoefte aan bijvoorbeeld krijt, zand en/of grond. De drang om extreem rare dingen te eten die niet bedoeld zijn voor voeding, heet pica. Deskundigen geloven dat de vreemde trek komt door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer. Ook het vrouwelijke hormoon oestrogeen kan de reden zijn. Zekerheid is er niet, maar het klinkt logisch als je nagaat met wat voor hormonale veranderingen je als zwangere vrouw te maken krijgt. Je lijf staat compleet ten dienste van je kind.

14. Vanaf het tweede trimester plassen baby’s in het vruchtwater
Daarna drinken ze het op, daarna plassen ze het weer uit, daarna drinken ze het weer op, …

15. Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder 500 x groter

16. Vingerafdruk baby eerste trimester zwangerschap
Je baby krijgt in de eerste drie maanden van de zwangerschap al vingerafdrukken. De huid op de toppen van zijn vingers vormen unieke richels en plooien.

17. Het stimuleren van je tepels helpt de bevalling op gang te helpen.
Rond de uitgerekende datum kun je door het stimuleren van de tepels de weeën opwekken. Het hormoon oxytocine dat hierbij vrijkomt, kan zorgen voor de samentrekkingen van de baarmoeder.

Like Loving Mama op Facebook


Bron: ScientiasCBSBuzzFeed

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here