baby levensverwachting

De ontwikkeling van je baby gaat zo hard, dat je de vele veranderingen nauwelijks bij kunt houden! In no time verandert je kind van een hulpeloze baby in een ‘zelfstandige’ dreumes. Al ontwikkelt ieder kind zich in zijn eigen tempo, het is wel leuk te weten wanneer je ongeveer welke mijlpaal kunt verwachten.

 

Zien
De eerste dagen na de geboortje ziet je baby nog heel weinig. Een pasgeboren baby ziet contrastrerende kleuren het best, bijvoorbeeld zwart-wit. Als je kind twee maanden is, ziet het veel meer details. Je baby herkent je ook steeds beter en lacht bewust naar je. Een kind van een half jaar ziet voor het eerst diepte.

Oogkleur
De meeste baby’s hebben bij de geboorte blauwe ogen. De kleur van het oog is erfelijk en kan veranderen tot circa zes maanden. Dan hebben kindjes bruine, blauwe of groene ogen in allerlei variaties. Groene ogen zijn het meest zeldzaam. Na zes maanden kunnen de ogen door zonlicht ook nog iets van kleur veranderen.

Slapen
In het begin slaapt je baby gemiddeld achttien uur per dag, verspreid over korte periodes van circa drie uur. Je baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Zijn prille leventje bestaat uit slapen, voeden, verschoond worden en knuffelen. Het slaapritme verschilt per kind. Als je baby circa twee maanden oud is, heeft het al een meer gestructureerd slaapritme ontwikkeld en slaapt het vaak ’s nachts langer achter elkaar door. Soms al wel zes uur lang. De meeste baby’s slapen na een half jaar ‘s nachts door. Tot die tijd hebben ze ‘s nachts meestal nog een voeding nodig. Na drie maanden slaapt je baby circa vijftien uur per dag. Baby’s van een half jaar slapen gemiddeld veertien uur per dag. Ze doen vaak ‘s ochtends en ‘s middags een middagslaapje totdat ze circa 1,5 jaar zijn. Dan hebben ze vaak voldoende aan alleen een middagslaapje.

Rond de tien maanden gaan kinderen dromen. Je merkt dat je kind soms onrustiger slaapt. Het is niet nodig je kind wakker te maken. Dromen helpt bij het verwerken van alle belevenissen overdag.

Praten en taalontwikkeling
Een pasgeboren baby hoort je stem en reageert daarop. Je baby communiceert op basis van reflexen (huilen, lachen, kijken, bewegen of geluid maken). Vanaf vier maanden maakt je kind al verschillende klanken en speelt het met zijn stem. Je baby vindt ’t erg leuk zichzelf te horen. Baby’s van zes maanden doen hun eigen klanken en geluiden na. Zodra baby’s circa acht maanden zijn, communiceren ze bewust. Ze begrijpen het verband tussen hun gedrag en je reactie. Vanaf circa negen maanden kan je kind simpele opdrachten begrijpen en uitvoeren. Als je kind een jaar is hoor je ‘m steeds meer brabbelen. Hij gaat klanken combineren, zoals ‘dada’ en ‘papa’. Je kind zegt steeds meer woordjes (o.a. papa en mama) en begrijpt simpele opdrachten.

Tandjes
Aan het begin van de zwangerschap start de ontwikkeling van het melkgebit. Het eerste tandje breekt gemiddeld door als je baby tussen de vijf en acht maanden is. Sommige baby’s hebben bij de geboorte al een zichtbaar tandje. Het doorkomen van tandjes kan pijnlijk zijn voor je baby. Op vijf- tot zesjarige leeftijd start de eerste wisselfase. De leeftijd waarop tandjes en kiezen doorkomen en wisselen, verschilt per kind.

Omrollen
Sommige baby’s kunnen al vanaf ongeveer drie maanden omrollen van de buik naar de rug. Dit gaat soms per ongeluk doordat ze bijvoorbeeld over hun schouder naar een speeltje kijken. Rond de zes maanden kunnen de meeste baby’s van buik naar rug en van rug naar buik rollen.

Gaan zitten
De meeste baby’s kunnen zitten als ze rond de zes maanden oud zijn. In het begin met jouw hulp en als zijn spieren sterk genoeg zijn, kan hij steeds beter zelf gaan zitten. Rond de negen maanden kunnen veel baby’s zelfstandig zitten. Een bijzonder moment voor je baby want hij kan de wereld ineens vanuit een compleet andere hoek bekijken. Zodra je kind stevig zit kan het in een kinderzitje ook met je mee op de fiets.

Tijgeren
Vanaf circa zeven maanden kunnen kinderen gaan tijgeren. Je kind zet zich daarbij met de voetjes af, houdt het buikje op de grond en gebruikt zijn armen om vooruit te komen. Dit tijgeren gaat meestal over in kruipen. Sommige kinderen slaan het kruipen over en gaan na een tijdje door met lopen.

Kruipen
Baby’s leren gemiddeld kruipen tussen de zeven en tien maanden. Sommige baby’s kruipen al als ze een half jaar zijn. Je baby beweegt zich eerst op zijn buik naar voren of achteren. Het onder toezicht op de buik leggen helpt je baby de spieren te oefenen die hij voor het kruipen nodig heeft. Meestal leert je baby kruipen zodra hij zelfstandig kan zitten omdat zijn spieren dan sterk genoeg zijn. Sommige baby’s bewegen zich voort op hun billen. Dit wordt ook wel bilschuiven genoemd.

Optrekken en gaan staan
Rond de negen/tien maanden kan je kind staan door zich op te trekken aan de spijlen van de box of een stoel. Daarna laat het zich vaak gewoon weer vallen.

Lopen
Leren lopen is een bijzondere stap in de ontwikkeling van je kind. De meeste baby’s leren lopen tussen de tien maanden en 1,5 jaar. Ze leren zich eerst voorzichtig op te trekken en zetten wat stapjes terwijl ze zich vasthouden, bijvoorbeeld in de box. Daarna kan je baby van het ene meubelstuk naar het andere lopen, terwijl hij met een hand iets vastpakt. Ook achter een loopwagen kan hij goed oefenen totdat hij zich zeker en evenwichtig genoeg voelt om zelfstandig te lopen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here