kinderen zon bescherming

Baby’s en kinderen zijn heel kwetsbaar in de zon. Hun huid is zeer gevoelig voor beschadigingen door UV-straling uit zonlicht en heeft extra bescherming nodig. Te veel zon en UV-straling is schadelijk en kan zonnebrand veroorzaken. Zonverbranding bij kinderen is een belangrijke oorzaak van huidkanker op latere leeftijd. Bescherm de huid van je kind daarom maximaal.

 

Huidkanker
Verbranding beschadigt de huid blijvend. Kinderen die verbranden door de zon lopen een verhoogd risico op het ontstaan van huidkanker op latere leeftijd. Dit komt omdat de kinderhuid nog groeit, waardoor er sprake is van een snelle celdeling. De beschadigde huidcellen kunnen daardoor niet genoeg herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Hoe meer beschadigingen, hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt.

Bescherming tegen de zon
Zorg dat de huid van je kind niet verbrandt. Houd baby’s (0 tot 12 maanden) zoveel mogelijk uit de zon en smeer ze in met een voor baby’s geschikt mild anti-zonnebrandproduct met hoge beschermingsfactor.

Bescherm kindjes vanaf 1 jaar zo goed mogelijk tegen de zon. Bedek het lijfje met kleertjes en smeer blote lichaamsdelen (armpjes, beentjes, gezicht) goed in. Bescherm hoofd en nek met een petje of hoedje. Vermijd zoveel mogelijk direct zonlicht en met name rond het middaguur als de zon het felst schijnt. Gebruik een voor kinderen geschikt zonneproduct met hoge beschermingsfactor en smeer je kind regelmatig in. Kindjes die in het water spelen moeten ingesmeerd worden met een waterbestendig zonneproduct.

Geef je kind het goede voorbeeld zodat je kind zo vroeg mogelijk leert zelf voorzorgsmaatregelen te nemen.

Zonnetips voor kinderen op een rijtje (KWF Kankerbestrijding)

  • Zorg ervoor dat de huid van je kind niet verbrandt. Gebruik een anti-zonnebrandmiddel.
  • Houd kinderen tussen 12.00 en 15.00 uur zo veel mogelijk uit de zon (zoek de schaduw op en gebruik parasols, bomen en/of schaduwdoeken).
  • Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.
  • Laat kinderen niet te lang in hun blootje of zwemkleding lopen, maar geef ze op tijd een shirt met mouwen aan. Een petje of zonnehoed helpt hoofd, gezicht en nek te beschermen. Of denk aan UV-werende kleding.
  • Zet een zonnebril op (met uv-werende glazen).

Gebruik een anti-zonnebrandmiddel:

  • Smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaan in.
  • Gebruik beschermingsfactor (SPF) 30 of hoger.
  • Herhaal het insmeren elke 2 uur of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of sporten. Ook als het product waterbestendig is.
Hoe dik moet je smeren?
Smeer lekker dik! Zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat.KWF Kankerbestrijding adviseert 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt:
1 voor gezicht en hals
2 voor armen en schouders
2 voor borst, buik en rug
2 voor benen en voetenVergeet de bekende vergeten plekken niet: oren, lippen én de bovenkant van voeten.

Fabels zonnen
(KWF Kankerbestrijding)• Als een kind al een aantal dagen niet verbrand is, hoef je niet meer te smeren. De huid kan zichzelf beschermen tegen de zon.


Fabel!
Het is altijd belangrijk de huid te beschermen tegen de schadelijke invloed van UV-straling. Niet alle effecten van blootstelling aan UV-straling zijn direct zichtbaar. Dit heeft te maken met de verschillende types UV-straling. Ook wanneer het huidje niet verbrandt dringt de UV-straling door tot de huid en wordt deze beschadigd. Daarom is het belangrijk om de huid altijd goed te beschermen.• Een baby kun je het eerste jaar beter niet insmeren met anti-zonnebrand.

Fabel!
Er is niks op tegen om de babyhuid in te smeren met anti-zonnebrand. Het klopt dat je baby’s onder de 12 maanden het beste uit direct zonlicht kunt houden. Maar ook in de schaduw is het nodig om het huidje in te smeren. Kies voor de babyhuid een mild anti-zonnebrandproduct met hoge beschermingsfactor dat de huid beschermt tegen UVA én UVB-straling.

 

Meer informatie
KWF Kankerbestrijding

Bron: KWF Kankerbestrijding*https://www.kwf.nl/preventie/Zon-verstandig/Pages/smeren.-kleren.-weren-.aspx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here