zwanger, zwangere buik

Tijdens je zwangerschap krijg je veel goedbedoelde adviezen. Maar wat is nu waar en wat niet? We zetten hier een aantal fabels en feiten voor je op een rijtje.

 

Fabels

Seks tijdens de zwangerschap is gevaarlijk
Fabel. Niet alleen vrouwen, ook mannen kunnen bang zijn hun ongeboren kind te beschadigen. De foetus wordt echter goed beschermd door vliezen, vruchtwater, de baarmoeder en de slijmprop. Tenzij er medische redenen zijn, is seks tijdens de zwangerschap dan ook niet gevaarlijk. Jullie baby heeft nergens last van. Bij gebroken vliezen wordt vrijen afgeraden vanwege infectiegevaar.

Beter geen orgasme tijdens de zwangerschap
Een orgasme kan ook geen kwaad voor de baby. De baarmoeder is een spier, die zich regelmatig en ook tijdens een orgasme samentrekt. Dit bevordert een goede conditie van je baarmoeder en dat is gunstig voor de bevalling.

Eten voor twee
Tijdens je zwangerschap hoef je echt niet voor twee te eten. Eet meerdere keren per dag kleine porties zodat je bloedsuikergehalte op peil blijft.

Haar niet verven tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent mag je gewoon je haar verven al raden veel kappers voor de zekerheid aan te wachten tot na de eerste 12 weken. Wel kan de kleur iets anders uitpakken door de hormonen. Overleg voor de zekerheid met je kapper.

Een glas alcohol per dag mag best
Het is een fabel dat matig drinken tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. Heel af en toe een glaasje kan waarschijnlijk geen kwaad, maar veel beter kun je de alcohol tijdens je gehele zwangerschap laten staan.

Sporten is slecht voor de baby
Sporten tijdens de zwangerschap mag, al moet je natuurlijk niet overdrijven. Uiteraard zijn ‘gevaarlijke’ sporten niet aan te raden. Bijvoorbeeld sporten waar je hard kunt vallen. Luister goed naar je lichaam.

Een paar sigaretten per dag moet kunnen
Roken tijdens de zwangerschap is zeer gevaarlijk. Ook al ga je veel minder roken dan voorheen, je brengt je baby al in gevaar als je 1 sigaret rookt. Vermijd ook een rokerige omgeving om meeroken te voorkomen.
Ricico´s van roken tijdens de zwangerschap zijn: miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, afwijkingen, wiegendood etc.

Vliegen mag niet tijdens de zwangerschap
Fabel. Als je geen complicaties hebt mag je meestal tot 36 weken zwangerschap vliegen. Daarna is vliegen niet meer toegestaan. Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn strenger. Check altijd bij de maatschappij waar jij je vlucht geboekt hebt, welke regels gelden voordat je gaat vliegen.

Borstvoeding werkt als anticonceptie
Dat is een fabel! Je hebt wel een iets mindere kans zwanger te worden omdat de ovulatie onderdrukt wordt door het geven van borstvoeding. In de praktijk is echter al vaak genoeg gebleken dat dit geen betrouwbare anticonceptie is.

Feiten

Wees voorzicht met lightproducten
In lightproducten zitten kunstmatige zoetstoffen. Deze kunnen tot groeivertraging bij de foetus leiden.

Pas op met voeding
Tijdens je zwangerschap ben je vatbaarder voor infecties omdat je afweer verminderd is. Zo kun je besmet raken met de listeria-bacterie. Deze infectie wordt listeriose genoemd en is gevaarlijk als je zwanger bent. Door besmetting kan een miskraam of vroeggeboorte optreden. Pas daarom op met rauwmelkse zachte kaas (‘au lait cru’), voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten (zoals filet américain of rosbief). De kans op besmetting is gelukkig klein.

Zwangere vrouwen mogen de kattenbak niet verschonen
In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin kun je beter aan anderen overlaten. Wil je het toch zelf doen, trek dan plastic handschoenen aan en was je handen zorgvuldig na afloop. Ook een zandbak kan een bron zijn van toxoplasmose. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Als je eerder toxoplasmose heeft gehad, ben je overigens tegen deze ziekte beschermd.

Foliumzuur biedt bescherming tegen een open ruggetje
Het is bekend dat extra foliumzuur (vitamine B11) voor en in het eerste deel van de zwangerschap bescherming biedt tegen het ontstaan van een open ruggetje (Spina Bifida) en andere aangeboren aandoeningen. Men adviseert zodra je zwanger wilt worden te starten met het slikken van foliumzuurtabletten.

De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd
Voor vrouwen beneden de vijfendertig jaar is de kans op een miskraam bij een zwangerschap ongeveer 1 op 10. Tussen de vijfendertig en veertig jaar eindigt 1 op de 5 tot 6 zwangerschappen in een miskraam. Tussen de veertig en vijfenveertig jaar 1 op 3, boven de vijfenveertig jaar de helft van de zwangerschappen. Eén keer een miskraam betekent meestal geen verhoogde kans bij een volgende zwangerschap op een nieuwe miskraam. Bij een aantal miskramen achter elkaar raakt de kans op een miskraam wel hoger.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here